Hello

Publicerad 2013-09-22 01:25:05 i Allmänt,

Tjena bloggen. Jag har inte så mycket att skriva eftersom jag inte gjort något på hela dagen och eftersom jag har så långtråkigt nu tänkte jag skriva lite här så ni har något "roligt" att läsa.
Men igår var jag i alla fall på fotboll som vanligt. Vi fullständigt utklassade det andra laget och till min glädje innebar våra 50 poäng mot 0 efter 20 min att vi bara behövde spela halva matchen. Helt ärligt så tycker jag fotboll är ganska så väldigt långtråkigt så det var ju bra. Efter matchen körde vi omkring ett tag. Det är så man umgås här, köra omkring i "staden", lyssnar på musik, pratar och tutar på andra som gör samma sak. Idag har vi gjort ingenting. På förmiddagen packade vi skrot i flyttlådor, sedan gick jag ut och sprang och upptäckte till min förskräckelse att konditionen var riktigt dålig. Men, jag skyller det på värmen för idag var det faktiskt riktigt varmt. Och så sprang jag ju faktiskt väldigt långt också. Hela typ 3/4 km. Nä, det var inte direkt min bästa prestation men jag gick ju ut i alla fall. Sedan så var det dags för mig och Josi att hitta något att äta men vi har seriöst typ ingenting. Det blev korvbröd och brownie. (inte undra på att springrundorna går dåligt). Nu ska vi snart åka och handla och sedan äta middag på resturang. Resturangen heter McDonalds. 
Hejsvejs. 
 
Vårt skolband spelade
Min kamera tyckte inte om att ta bilder på nära håll. Kami & jag
Tiffany, Kami och jag

Homecoming week

Publicerad 2013-09-20 22:36:00 i Allmänt,

Hej, denna veckan har det varit homecomig week. Under veckan så har vi varje dag klätt oss på ett speciellt sätt och vi har haft olika aktiviter varje dag. Homecomig week är en symbol för "school spirit" vilket är väldigt stort här. På måndagen var det "tween day". Tyvärr så glömde jag och Regine som jag var tvilling med att ta kort. Vi kanske får ta och mötas och ta på oss kläderna igen för det hade varit kul att ha bilder från alla dagar. På tisdagen var det Jersey day vilket innebär att tjejerna har på sig fotbollkillarnas jerseys och de har volleybolltjejernas jerseys. På tisdagen var det också hemmamatch för volleybolllaget och i princip hela "staden" var där och hejade. Vi vann så det var extra roligt! (och nej, jag spelade inte) På onsdagen så var det "Halloween day" men här betyder halloween inte att man behöver vara något läskigt utan det innebar att man kan klä ut sig till vad som helst. Det var allt från zoombies till pingviner i skolan. Igår var det "Hillbilly day" vilket innebär ungefär cowboy. Igår kväll var det även coronation vilket är kröningen av homecoming queen and king och sedan homecomigdansen. Det var roligt men helt ärligt så tyckte jag själva dansen var sådär. Idag var det parad vilket innebar att alla klasser (juniors, seniors osv) hade gjort en "flotta". Vi (seniors) var Thor. (en superhjälte som för övrigt är skandinavisk för er som inte vet). Själva paraden påminnde lite om kortegen i Göteborg om jag ska jämföra det med något. Ikväll är det dags för hemmamath för fotbollen och alla är supertaggade. Det är ju framförallt det här hela veckan har gått ut på att tagga för så nu gäller det att vinna. Laget vi spelar mot är inte säskilt bra så vi förväntas verkligen att vinna och fotbollskillarna kommer få det tufft nästa vecka om vi skulle förlora mot ett dåligt lag hemma på homecoming. 
Förlåt för dåliga mobilbilder men här är i alla fall en liten inblick på hur veckan sett ut. 
Jersey day. Josi, jag och Regine (som är en norsk utbytesstudent) 
På halloween day var jag en clown. 
Hillbillyday med flätor, skjorta och cowboyboots som tyvärr inte syns på bilden. Jag, Josi, Molly, Regine. 
Dålig bild men på scenen står kandidaterna för queen och king. 
2013/14 års queen och king. Mackenzie och Derek som dessutom är ett par. De har även en dotter som är 2 månader. (och ja, de är seniors, 17/18 år) 
Här är dom igen idag på paraden. 
De andra kandidaterna fick också åka bil på paraden. 
Detta var senior-flottan. På skylten står det "the Gorillas will hammer the braves" Gorillas är då vårt fotbollslag och the braves våra motståndare. 
Min brors klass var "Captain underwear" 
Min värdmamma jobbar på skolan och fick vara med i paraden som batman. 
 
 

The weekend

Publicerad 2013-09-16 03:43:24 i Allmänt,

Hejsvejs. Då var det ytterligare igen slut på helgen. Det blev två lugna dagar för mig. På lördag förmiddag så målade vi skyltfönster på "the mainstreet" inför homecoming som är denna veckan. På lördag kväll var vi i parken några timmar på någon liten fest där vi åt soppa och lysnade på ett band som spelade folkmusik. Idag var det dags att gå till kyrkan vilket inte är mina favorittimmar i veckan direkt men, eftersom religion är väldigt viktigt för min familj så går jag med ändå. Sedan så var det till att göra läxor innan det bar av på en utflykt för att få se huset vi ska flytta till. Och ja. Jag och Josi som är från storstäder tycker att Gregory där vi bor nu är landet. (ca 1200 invånare) men nu fick vi se vad det riktiga "countryside" innebär. Om man kollar ut från fönsterna i vårt hus så ser man ängar, ängar, ängar, ännu mer ängar och några kor här och var. Man ser inte närmaste grannens hus. Men det ska bli roligt. Brevid vårt hus finns ett gammalt hus som en gång varit en skola vilken nu är en perfekt plats för skräckfilmsinspelning så det blir vårt projekt när vi inte kan komma någonstanns. Vi får reda på imorgon om vi definitivt får huset för det är ännu inte 100% säkert. Vi håller tummarna för vi måste nämligen ut ur huset vi bor i nu nästa helg så om vi inte får detta huset så är det något problematiskt. Kanke blir det camping i andra fall???
Bailey och Molly igår vid fönstermålningen
Färgen var inte bara på fönsterna
Vi bakade för kvällens kakförsäljning (min kamera var på dåligt humör och tog bara suddiga bilder)
Jag smakade inte på några kakor.
Skoja bara. kakorna var supergoda. jag åt 1 eller 2 eller så.
I parken. Igår var det soligt och ganska varmt men idag var det inte varmt alls så det är nog tyvärr så att hösten börjar komma hit också. Jag åt minst 5 kakor. 

Everyday's the same

Publicerad 2013-09-14 01:49:37 i Allmänt,

Hejsan, sorry för dålig uppdatering här under veckan men det är svårt att komma på något att skriva om på vardagarna när alla dagar ser lika dana ut. Skola mellan 8 och 3, Volleyboll från efter skolan till 6 och sedan hem och göra läxor. På tisdagar och torsdagar har vi matcher, de är nästan alltid långt borta vilket innebär att vi brukar vara hemma kring 12. Igår, mina vänner, så "spelade" jag istället för att sitta på läktarn och kolla på. Eller ja, jag var inne på planen i ca 3 min utan att nudda bollen. Är inte hundra procent säker på om det uppfyller definitionen av att spela men det var ju ett steg bättre än att kolla på tycker jag. Eftersom jag spelar c-team så hade jag fått spela mer om jag ville. C-matcherna räknas nämnligen inte i någon serie utan är bara för att även de lite sämre ska få spela för skoj skull. Jag ville inte spela så mycket för, ärligt talat, jag får vårat team att verka dåligt. Men, om jag blir bättre så kanske jag vågar vara på plan lite mer i slutet på säsongen. Skolan är i full gång med prov och läxor hela tiden. Förra veckan hade jag prov i "Advanced Biology" och så här gick det till när läraren gav tillbaka proven. 
Läraren: - The whole class performed very good on the test. 
(hon börjar lämna ut testen) När hon kommer till min plats säger hon. - With some exceptions. 
Haha. Jag fick c (vilket är mycket sämre i US än vad det är i Sverige) men eftersom dessa betygen inte räknas för mig så var det bra nog. Men, för att skryta lite, vi hade, i samma klass ett pre-test i chemistry och jag fick högst resultat i klassen. Hon pratade massa om hur imponerande mitt resultat var (24/25). Sedan så kan man ju diskutera svårigheten på detta test. Frågorna var typ: vilka tre partiklar finns i en atom? Vad är en jon? Helt ärligt, provet motsvarade min kemi i sjunde/ åttonde klass i Sverige men det är ju alltid roligt när något går bra ändå:) Nästa vecka är det homecoming week vilket ska bli skoj! Varje dag har olika teman där man klär sig på olika sätt och vi har roliga aktiviteter under dagarna. På fredag är det pep-rally på dagen inför kvällens parad/dans. Jag ska försöka ta mycket bilder under veckan och jag håller tummarna för att vi för en gång skull kan få ta bilder i skolan. (vi får inte det annars) 
Tills dess, ha det bra och om det är något speciellt ni vill veta om livet här i USA, skriv en kommentar om det! 
 

Breakfast

Publicerad 2013-09-09 16:59:57 i Allmänt,

Så, imorse vaknade jag upp och tänkte "idag ska jag äta en nyttig frukost med frunkt och grönsaker" (igår åt vi i kyrkan vilket innebär donuts) meeeen så hade min värdpappa varit uppe och bakat. Det blev inte så nyttigt. Men gott var det i alla fall. Tur att jag har träning idag.
Igår åkte vi några stycken till Missouri River och badade. Det var supervarmt och soligt hela dagen så det var väldigt skönt. Det var första gången jag badade sedan jag kom hit och vattnet var väldigt varmt. På kvällen hade vi ett möte med alla utbytesstudenter i områdetet och deras familjer. Mötet bestod mest av att ytterligate en gång gå igenom alla EFs regler som jag hört minst 10 gånger sedan jag kom hit. (och innan jag åkte). Reglerna handlar mest om att vi inte får dricka/ta droger, inte göra annat olagligt (nähä??), ha minst c i alla ämnen i skolan (hjälp. jag har matteprov denna veckan. är något orolig.)  och ingen dating. Det var mycket prat om straffen ifall vi bryter mot reglerna som i värsta fall kan innebära en tidig hemfärd. Jag kanske nämnde i något annat inlägg att min familj ska flytta om några veckor. Vi har ett hus och idag ska vi åka dit så vi får se det! Det ligger dock 15 miles utanför Gregory, mitt ute i ingenstanns helt enkelt. Men det ska bli skönt att flytta då vi nu delar rum 3 personer vilket är ganska så trångt. Jag och Josi ska fortsätta dela rum men det är bara roligt:) Ska bli skönt att få mer plats i garderoben så jag äntligen kan packa upp min väska. 
Min frukost. 
                    Alyssa                     Josi                      Megan          Molly            
Vacker bild på Molly mig och Josi. 

Football and shopping

Publicerad 2013-09-07 18:24:00 i Allmänt,

Hejsan. I morse när jag vaknade så var det för första gången sedan jag kom hit regningt ute. Så, istället för att lägga ner huvudet på kudden och somna om så gick jag hurtigt upp, rotade fram mina träningskläder i röran på golvet, knöt på mig skorna och gick ut och joggade en sväng. Duktig flicka. Konditionen var dock lite av en besvikelse så nu ska jag försöka jogga en gång varje helg är tanken. Får väl se hur det går med det. 
Igår var vi i alla fall i Sioux Falls som är den största staden i South Dakota (ca 700 000 invånare). Vi spelade mot en skola därifrån och tyvärr förlorade vi. Förra året vann vi tydligen överlägset och många från min "stad" säger att det beror på att vi har så mycket skador i år vilket skulle kunna stämma då minst 3 av våra bästa spelare är skadade. Det var soligt, ca 40 ° och dessutom satt vi i solen hela matchen. Det kändes som jag skulle brinna upp och efter matchen var jag helt yr i huvudet. Vi stod och vilade i skuggan ett tag innan vi till slut masade oss mot bilen och körde mot mallen. I mallen var det naturligtvis (som alltid inomhus här i USA) svinkallt och jag kände mig lite febrig från att gå från supervarmt och svettigt till kylan inomhus. Det blev ganska mycket shopping och jag är glad att det inte finns så mycket att köpa i Gregory där jag bor för nu behöver min plånbok vila några veckor. Middagen åts på Applebees vilket var superdupergott och en stor variation från vardagsmaten här. 
Här är några bilder från gårdagen.
Vi är de helröda laget. 
Redo för fight. 
Nummer 85 är min värdbror Matt. Han är freshman (första året i High School) men han är väldigt bra och spleade mycket igår! Annars är det mest Seniors och Juniors som spelar. 
Våra fotbollscheerleaders. I högra hörnet är Josi. 
Två glada tjejer. Jacey och Kristen. 
En glad Jacey och en inte så charmig bild av mig. 
En vacker vy när vi korsade Missouri River som inte blev lika vacker genom vår smutsiga bilruta. 
Min mat på Appelbees. 
En suddig mobilbild bild på Erin, Kristen (värdmamman) och Josi.
Kolla mamma vilken fin ordning jag och Josi har i vårt rum! Observera att jag fortfarande har mina kläder i resväskan. Men, eftersom Grace (värdsystern) också har sina kläder här så finns det ingen annan plats. Vi ska flytta till ett större hus om 3 veckor. 

The school

Publicerad 2013-09-05 23:06:59 i Allmänt,

Så, jag tänkte det kunde vara skoj för er i Sverige att veta lite hur en typisk skoldag ser ut här i South Dakota och vad som är de största skillnaderna i skolan jämfört med Sverige. (för allt är inte presis som i filmerna) 
 
Dagen börjar med att vi åker bil till skolan. Eftersom de får köra från 14 års ålder här så har i princip alla i High School bil. Första lektionen börjar kl 8.15 och varningsklockan ringer ca 3 min innan för att alla ska befinna sig i klassrummet vid lektionsstart. Det är väldigt viktigt att komma i tid här om man inte vill ha ett samtal med läraren eller i värsta fall rektorn. På min skola har vi a respektive b dagar. Vi har 4 lektioner om dagen, varje lektion 1,5 h. Varannan dag är a-dag och varannan dag är b-dag så totalt har vi 8 olika ämnen och lika mycket tid till alla. En lite rolig sak är det där med klockan. När den ringer för lektionsstart är det som att någon stänger av rösten på alla för det blir alltid helt knäpptyst på sekunden. Lika dant är det när det ringer ut. Som jag kanske skrivit innan så spelar det ingen roll om läraren pratar eller om vi är mitt i en uppgift. Alla stormar ut ur klassrummet samma sekund som klockan ringer. Sedan har vi exakt 5 min på oss att gå (springa och knuffas) till skåpet, byta böcker och befinna oss i nästa klassrum innan start. Lunchen för Seniors är kl 12.30 och den är 20 min. Det låter kanske lite eftersom man ofta i Sverige har nästan 1 h men det räcker faktiskt. När man är Senior så får man gå före alla i lunchkön och eftersom maten läggs upp på brickor av personal i kombination med att vi är en liten skola så tar det aldrig längre än 5 min från att gå till matsalen till när man kan börja äta. Eftermiddagen funkar lika dant som förmiddagen. Den lektionen som man avbröt för lunch fortsätter efter lunch helt enkelt. Sedan är det det där med att gå på toa. Jag hade förväntat mig att det knappt skulle vara tillåtet men det är det. Man skriver upp sig på en lista där man antecknar tiden från det att man lämnade klassrummet tills dess att man är tillbaka. Man får inte gå oändligt antal gånger men det är definitivt tillåtet även om det inte är superpopulärt av lärarna.
 
En sak som jag tycker utmärker sig ganska olika jämfört med Sverige är vad som är fokus i studierna. I Sverige är det mycket analysera och tänka själv. Här är frågor på läxor eller prov nästan alltid rent fakta och svaren går ofta att finna enkelt i boken. Så sätt är skolan här enkel MEN ojojoj vad mycket läxa man kan ha på 1 dag. I matten är det ganska så absurt enligt mig, Min matte är jättekomplicerad men trots det kan vi ha att göra ca 30 uppgifter på 1 dag. De ska lämnas in till läraren för rättning så det går inte att heller att fuska. 
 
Sedan så måste jag berätta en sak till. Cheerleading i South Dakota är inte att slänga varandra i luften och göra coola saker. Cheerleading i South Dakota är att hoppa lite töntigt och skrika fåniga ramsor. Sorry alla cheerleaders men jag är faktiskt lite besviken. 
 
Nu blev det mycket text och inga bilder. Ska försöka ändra det till nästa inlägg. Kanske blir det några bilder från fotbollsmatchen i morgon eller så. 
 
Hoppas allt är bra med alla i Sverige! Nu ska jag på Volleyboll game (jag kollar på när mitt lag spelar för jag är totalt usel och kan inte reglerna.) 
 

Nebraska

Publicerad 2013-09-02 18:43:03 i Allmänt,

I helgen har vi varit i Nebraska och hälsat på farmor och farfar tillsammans med kusinerna. Jag var väldigt förvånad hur nära Nebraska vi bor för det var bara ca 15 min att åka innan vi bytte stat. De bor ute på landet (jag tycker visserligen vi också gör det men det här var helt avskiljt från andra hus) och runt huset fanns bara åkrar. På lördagen var det obligatoriskt att se på fotbollsmatchen mellan Nebraska och Wyoming. Nebraska vann och alla var nöjda. Enligt mig är det ett väldigt segt spel. Själva speltiden är bara 15 * 4 min MEN, de stoppar klockan hela tiden + en massa tv reklam vilket innebär att en hel match tar ca 3,5 h. Fruktansvärt långtråkigt enligt mig. På söndagen åkte vi till familjens stuga som låg ca 30 min därifrån. Där åkte vi på äventyr i terrängen i ett fordon som liknade en safaribil. Vi lämnade farmor och farfars hur och åkte hem i morse. Idag är vi lediga eftersom det är Labor day (fråga mig inte vad det innebär) men jag har ganska mycket läxor som måste göras + träning ikväll. Denna skolveckan är bara tre dagar eftersom det på fredag är footboll borta mellan vår skola och ett lag i Sioux Falls (ca 3h härifrån). När det är borta match så långt borta är man ledig från skolan eftersom i princip hela "staden" åker dit för att kolla. I fredags var det förrästen första matchen för säsongen och vi vann!:) 
Här är några bilder från helgen:) 
 Till vänster kusin Beth och hennes mamma, i mitten min värdsyster Grace, till höger farfar. 
Grace, jag, Josi, Beth
Jag och Josi 
Värdbror Etan. Många här odlar sina egna grönsaker. 

Om

Min profilbild

Hej, som ni kanske förstått så är jag utbytesstudent i USA och jag kommer vara här i ett år. Den här bloggen kommer funka lite som en dagbok för mig och även för att mina vänner, familj och andra som är nyfikna på livet som utbytesstudent ska kunna läsa vad jag upplever på andra sidan jorden!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela